Als je je baby in de auto wil vervoeren (bijvoorbeeld direct na de bevalling) dan doe je dit in een goedgekeurd autostoeltje. Het kan handig zijn om tijdens de zwangerschap al een keer te oefenen hoe je deze in de auto bevestigd. Heb je zelf geen auto? Je kunt een autostoeltje huren of navraag doen bij het taxibedrijf of ze een autostoel voor pasgeborenen hebben. Lees meer over veilig gebruik maken van een autostoel via de link.
Belangrijke informatie & tips
Veilig Slapen
Een baby slaapt gemiddeld 18 uur per dag. Veilig slapen is dus belangrijk, zo slaap jij als ouder ook beter. Laat je baby de eerste weken bij jou op de kamer slapen maar in zijn eigen bed. Dit kan een co-sleeper, wieg of ledikant zijn. Lees hier alles over veilig slapen, gebruik van een kruik, opmaken van het babybed en meer handige tips!
Babybed opmaken
Het is belangrijk dat de baby veilig slaapt. Om hiervoor te zorgen is het belangrijk dat het bedje, wiegje of ledikantje goed is opgemaakt. Nu is het natuurlijk verwarrend, wat moet waar en hoe moet het zitten. In het volgende filmpje zie je duidelijk waar je rekening mee moet houden.
Borstvoeding tijdens de eerste dagen
Borstvoeding is iets natuurlijks maar gaat niet altijd vanzelf. Jij en je baby moeten veel oefenen om goed en pijnvrij aan te kunnen leggen en dus te drinken aan de borst. Het is belangrijk dat jullie in een goede conditie zijn dat betekend uitgerust (voor zover dat kan), ontspannen en gemotiveerd. De melkproductie komt na een dag of 3/4 goed op gang, als je een gecompliceerde bevalling hebt gehad kan het wat langer duren. Het kan dan nodig zijn om te kolven en/of wat bijvoeding te geven. De kraamverzorgende zal je ondersteunen en indien nodig hulp inschakelen van de lactatiekundige.
Flesvoeding geven
Als je je baby volledig flesvoeding geeft dan begin je vanaf de geboorte met ca 10 ml kunstvoeding per voeding. Een baby drinkt gemiddeld 7 tot 12 keer per 24 uur. Uitgangspunt is dat je per kilo lichaamsgewicht 150ml voeding per 24 uur geeft. Als je baby (te) vroeg geboren wordt (prematuur), op tijd geboren wordt maar met een laag geboortegewicht (dysmatuur) of juist geboren wordt met een hoog geboortegewicht dan kan de kraamverzorgende hiervan afwijken. Je baby moet namelijk niet teveel maar zeker ook niet te weinig voeding krijgen wil hij goed kunnen groeien.
Temperaturen van de baby
Leg je baby op zijn zij. Breng de thermometer ongeveer 1cm in de anus in, het zilveren puntje mag niet meer zichtbaar zijn. Als de thermometer piept is deze klaar en kun je de temperatuur aflezen. Is de temperatuur tussen de 36,5 en 37,5 graden dan is dat prima.
Lager dan 36,5 graden?
Probeer dan eerst na te gaan waardoor dit komt. Is de baby al een tijd bloot door bijvoorbeeld een flinke poepluier? Kleed je baby dan gewoon aan, hij warmt vanzelf weer op. Komt je baby net uit bed? Dan heeft hij waarschijnlijk een extra dekentje nodig. Meet de temperatuur na 1 uur nog een keer om te kijken of deze is gestegen. Stijgt de temperatuur na 1 uur niet? Bel dan je verloskundige.
Hoger dan 37,5 graden maar lager dan 38 graden?
Probeer eerst na te gaan waardoor dit komt. Heeft je baby net warm tegen jou aangelegen onder een warme deken? Kleed je baby gewoon aan, hij koelt waarschijnlijk vanzelf weer af. Meet de temperatuur na 1 uur nog een keer om te kijken of deze inderdaad is gedaald.
Hoger dan 38 graden?
Dit noemen we koorts, bel je verloskundige voor advies.
Arbo Checklist
Als organisatie zijn wij verplicht aan onze zorgverleners om ervoor te zorgen, dat zij hun werkzaamheden kunnen uitvoeren conform de Arbo-wet en regelgeving. Omdat kraamzorg bij de zorgvrager thuis wordt gegeven vragen wij u om medewerking te verlenen bij het volgen van de richtlijnen.
Lijstjes
Het krijgen van een baby is al overweldigend genoeg. Lijstjes, een klein beetje houvast bij een life-changing event.